fredag 24 december 2010

Deltog i dödsmisshandel nu dömd för brutalt guldrån

ÅTERFALLSBROTTSLING Minns ni det så kallade “Kungsholmsmordet” 2007? Unge Riccardo Campogiani slogs då ihjäl på Kungsholmen i Stockholm 2007 av ett gäng. En av dem, Samuel Olulaja Fowler (bilden), född 1991-08-03 och från Solna, fick följande påföljder:

  • Tingsrätten: Dömd för grov misshandel och vållande till annans död, grovt brott, till 3 års sluten ungdomsvård.
  • Hovrätten: Dömd för grov misshandel och vållande till annans död, grovt brott, till 1 års sluten ungdomsvård.

Nu har Samuel Olulaja Fowler dömts i Solna tingsrätt för ett brutalt rån av en guldbutik på Tulegatan i Sundbyberg utanför Stockholm. Tingsrätten anser att blodspår knyter honom till det våldsamma rånet.

Det var den 21 september 2010 som en guldhandlare satt inne i sin verkstad när det ringde på dörrklockan. Guldhandlaren hann inte mer än öppna dörren förrän flera maskerade och beväpnade män rusade in i butiken och började misshandla honom. Guldhandlaren vittnade enligt domen själv om det hänsynslösa våld han utsattes för och som han trodde skulle kosta honom livet. Männen misshandlade honom med sparkar, stampningar och slag som träffade i bröstkorgen och i midjan. Han fick knytnävsslag i huvudet. Männen använde också ett tillhygge.

Guldhandlaren har berättat efteråt att det kändes som att rånarna ville överträffa varandra i intensitet i misshandeln. Männen slog bland annat så hårt att butiksägaren fick en näsfraktur och en spräckt läpp. Men, värst av allt, så fick han även tandbryggan i överkäken knäckt. Samtidigt som misshandeln pågick slogs montrar sönder och länsades på sitt innehåll. När männen hade fått vad de velat tryckte de knivar mot guldhandlarens nacke och rygg och tvingade honom att släppa ut dem ur butiken.

Samuel Olulaja Fowler som nu dömts för rånet har under förundersökningen inte lämnat någon redogörelse alls för vad som hänt. Under tingsrättsförhandlingarna har han dock berättat att han deltagit i rånet för att betala av en skuld. Samuel Olulaja Fowler hade kraschat en bekants bil och var skyldig ägaren 30 000 kronor. Om han hjälpte bilägaren att köra en bil så skulle skulden kvittas. Samuel Olulaja Fowler nekar dock helt till att ha deltagit i rånet och menar att han inte varit inne i butiken. Han har bara kört bilen till och från guldhandlaren, men inte förstått att det skulle handla om ett rån. Tingsrätten tror honom inte, och pekar på att guldhandlarens blod fanns på Samuel Olulaja Fowler tröja. Man menar att hans berättelse saknar trovärdighet och framförts på ett osäkert sätt. Även vittnesuppgifter motsäger Samuel Olulaja Fowlers uppgifter.

Samuel Olulaja Fowler dömdes till tre års fängelse för grovt rån. Han ska även betala ett skadestånd till guldhandlaren på cirka 137 000 kronor. Något åtal mot de misstänkta medgärningsmännen har ännu inte väckts.

Guldhandaren om Fowler.

-Själv tycker jag det är bedrövligt att en sån kille ska kunna få så lindrigt straff för mordet att han kan få vara ute och härja igen.

Domen nämndes i lokaltidningen Mitt i Solna tisdagen den 14 december 2010.

PrintFriendly Share



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt